Gepubliceerd op July 26th, 2023
Veel personen die contact opnemen met Stop it Now maken zich zorgen over het kijken naar beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen. De meesten begrijpen dat het verkeerd is maar weten niet hoe ze hiermee kunnen stoppen. Vaak hebben ze al tevergeefse pogingen gedaan om te stoppen met kijken. Door het taboe op dit onderwerp en het stigma in de maatschappij is het moeilijk om hierover te praten. De drempel om hulp te vragen is groot. Daarnaast weten veel mensen niet dat er gespecialiseerde hulp zonder oordeel is. Gelukkig is het, met de juiste ondersteuning, wel degelijk mogelijk om te stoppen met kijken. Het begint met erover praten. Bij Stop it Now luisteren we naar het verhaal van de hulpvrager. We denken mee en geven informatie en advies. We bieden ondersteuning en als dat nodig is verwijzen we door naar gespecialiseerde hulpverlening.
Voor personen die naar seksueel misbruikbeelden van minderjarigen kijken en zelf de eerste stap willen zetten om daarmee te stoppen, hebben we de online zelfhulpmodule Stoppen is Mogelijk ontwikkeld. In een aantal modules wordt er stilgestaan bij je gedachten, gevoelens en gedrag. Hierbij is het ook belangrijk om na te denken over je internetgedrag, fantasieën en triggers. In deze modules ga je aan de slag met vragen zoals; Hoe komt het dat je strafbaar gedrag vertoont op het internet? Hoe zien jouw online én offline sociale leven eruit? Hoe kun je stoppen met het kijken naar strafbare beelden en een terugval voorkomen? De laatste module focust op het opbouwen van een goed leven, zonder het kijken naar misbruikbeelden van minderjarigen. De zelfhulpmodules kun je thuis, wanneer het jou uitkomt, geheel anoniem doorlopen.
Het doorlopen van de zelfhulpmodules geeft veel inzicht en is een eerste stap, maar vaak is er ook gespecialiseerde hulpverlening nodig. Daarom werkt Stop it Now samen met forensische polikliniek de Waag. Behandelaren van de Waag kunnen jou helpen om risicovol en grensoverschrijdend gedrag te stoppen. We kunnen een gratis en anonieme belafspraak inplannen met een behandelaar van de Waag. Zo'n afspraak is vrijblijvend, je hoeft dus niet meteen in behandeling te gaan. In een of meerdere telefoongesprekken bespreek je met de behandelaar wat je nodig hebt om te kunnen stoppen met het kijken naar misbruikbeelden. Misschien helpen deze telefoongesprekken jou al vooruit en is dit voldoende. Het kan ook zijn dat je meer hulp nodig hebt en ervoor kiest om in behandeling te gaan. De behandeling wordt dan afgestemd op jouw hulpvraag. Dat wil zeggen dat een persoonlijk behandelplan wordt gemaakt, dat bij jou past. Hierin staan jouw doelen beschreven en de manier waarop je die kan behalen. Samen met de behandelaar wordt onderzocht wat de reden is dat je naar misbruikbeelden kijkt. En hoe je dit in de toekomst kan voorkomen. De behandeling kan geboden worden in individuele sessies of groepssessies. En als je dat graag wilt, kan je jouw sociale netwerk betrekken in de behandeling. Klik hier voor een interview met een behandelaar van de Waag voor meer informatie over behandeling bij de Waag.
Als de Waag niet bij jou past of niet in jouw regio is, kijken we samen verder naar andere gespecialiseerde hulpverlening. We hebben een lijst met forensische zorginstellingen, psychologen en seksuologen die gespecialiseerd zijn op dit thema.
Het kan zijn dat het niet nodig is om in behandeling te gaan. Of misschien is dit voor nu nog een te grote stap. Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om opnieuw contact met Stop it Now op te nemen. Of we maken dan belafspraken met jou.
Hierboven staan een aantal van onze hulpopties genoemd. Elke situatie is echter anders. En daarom denken we ook graag mee over andere mogelijkheden, passend bij jouw situatie.