De gevolgen van seksueel kindermisbruik kunnen enorm zijn. Voor jezelf, het slachtoffer en voor je omgeving.
De gemiddelde straf voor het plegen van ontucht (zonder fysiek geweld) is 2 á 3 jaar. Bij ernstig of herhaald seksueel misbruik van een of meer kinderen kan de straf veel hoger uitvallen. Naast straf wordt er door reclassering vaak ook behandeling en begeleiding opgelegd.
Wanneer de politie vermoedt dat er sprake is van seksueel kindermisbruik, kun je rekenen op een Stopgesprek. Bij een Stopgesprek word je aangesproken op je gedrag. Dat kan aan de deur gebeuren, maar het kan ook dat je wordt uitgenodigd om op het bureau te verschijnen. Juridisch gezien valt dit nog niet onder strafvervolging. Er is wel sprake van een ernstige waarschuwing.
Heeft een slachtoffer aangifte gedaan, dan start er een strafrechtelijk onderzoek. Dat geldt ook wanneer de politie op een andere manier over voldoende bewijsmateriaal beschikt dat in de richting wijst van kindermisbruik. In dat geval word je aangehouden, doet de politie huiszoeking en wordt al je apparatuur in beslag genomen.
Wanneer je wordt verdacht van seksueel kindermisbruik staat je wereld dus volledig op z’n kop. Je hebt waarschijnlijk veel vragen over het politieonderzoek en over je toekomst. Hoe gaat het nu verder? Met wie kun je hierover praten? Waar kun je terecht voor hulp?
Hier kun je lezen hoe de strafrechtelijke procedure verloopt. Je kunt ook bij Het Juridisch Loket terecht voor gratis juridisch advies.
Maar kindermisbruik heeft niet alleen juridische gevolgen. Ook je omgeving krijgt ermee te maken. Bedenk hoe moeilijk het is voor iemand in je naaste omgeving om te ontdekken dat je een kind hebt misbruikt. Je zet mogelijk de relatie met je partner, kinderen, vrienden en familie op het spel. Bovendien kan het gebeuren dat je je baan en woning kwijtraakt als je met justitie in aanraking komt.
Nog vragen of een luisterend oor nodig? Neem dan contact op met onze hulplijn of chat.