Bel ons anoniem & gratis

Exit app

Verlaat de website direct.

Is sexting met/tussen minderjarigen strafbaar?

Gepubliceerd op February 28th, 2023

Sexting

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat een deel van de seksualiteitsbeleving zich online afspeelt. Via WhatsApp, sociale media (bijvoorbeeld Snapchat of TikTok), maar ook via andere chatplatforms (zoals Omegle of Chatbabe) zijn mensen op zoek naar contact met andere personen. Hierbij kunnen ook seksueel getinte naaktfoto's/video's aan elkaar gestuurd worden. Dit wordt ook wel sexting genoemd. Maar als het gaat over seksueel contact tussen een volwassene en een kind is dat wettelijk strafbaar.


Strafbaarheid

Seksueel contact tussen een volwassene en een minderjarige is strafbaar, ook als dit online gebeurd. In Nederland is de minimumleeftijd voor het instemmen met seksuele handelingen 16 jaar. Seksuele handelingen tussen een volwassen persoon en iemand die nog geen 16 jaar oud is, zijn altijd strafbaar. Dat geldt ook wanneer een jongere ermee instemt en er geen dwang is gebruikt. Dit betekent ook dat sexting (het versturen van naaktfoto’s of naaktvideo’s) met minderjarigen strafbaar is.

Is iemand ouder dan 16 jaar, dan kan degene instemmen met seksuele handelingen. Maar die toestemming kan bij iemand ouder dan 16 jaar in twijfel worden getrokken. Zeker wanneer het gaat over seksueel contact tussen een meerderjarige en een minderjarige en er sprake is van een gezagsrelatie, machtsrelatie of autoriteit. Ook in die gevallen is er dus mogelijk sprake van een strafbaar feit.


Beeldmateriaal

Als het gaat om puur het beeldmateriaal, gelden er nog extra regels. Het kijken naar beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen (<18 jaar) is

altijd strafbaar. Ook als iemand zelf nog minderjarig is, is het dus strafbaar om naar foto's of video's te kijken waarop seksueel gedrag te zien is van iemand die jonger is dan 18 jaar. Sexting tussen 2 minderjarigen van ongeveer dezelfde leeftijd, iets wat erg vaak voorkomt en een veel voorkomend onderdeel is van de huidige seksuele ontwikkeling, valt hier dus ook onder. Echter, omdat het zo normaal is, wordt hier over het algemeen niet op gehandhaafd.


Leeftijdsgenoten

Maar wat als het leeftijdsverschil klein is? Bijvoorbeeld als iemand zelf 18 is en contact heeft met iemand van 15. In de meeste gevallen zal bij een klein leeftijdsverschil niet tot vervolging over worden gegaan als dit met toestemming gebeurt. Het is belangrijk dat er sprake is van gelijkwaardigheid en dat ouders/verzorgers instemmen met het contact.

Er kan geen gelijkwaardigheid zijn wanneer het bijvoorbeeld gaat over leraar en leerling, of sporttrainer en speler. Als er sprake is van een geheim contact dan kan dit een aanwijzing zijn dat de gelijkwaardigheid in twijfel kan worden getrokken.

Dit geldt ook voor sexting; naaktfoto’s van een persoon onder de 18 jaar worden gezien als kinderporno, maar in een gelijkwaardige relatie waarin twee minderjarigen met toestemming naaktfoto’s uitwisselen wordt dit gedoogd. Het zonder toestemming delen van deze naaktfoto’s is wel strafbaar.


In de praktijk

In dit artikel geven we vooral de juridische informatie. In de praktijk kunnen zaken anders uitpakken en hebben veel factoren effect op een bepaalde situatie.

Indien je zelf of iemand anders in een vergelijkbare situatie zit, of als er na het lezen van dit artikel nog onduidelijkheden zijn, kun je altijd contact opnemen met Stop it Now of met Het Juridisch Loket.

*Disclaimer: Juridische onderwerpen kunnen onderhevig zijn aan nieuwe wetten en regels. Dit artikel is op 28 februari 2023 voor het laatst bijgewerkt.


Exit app