Gepubliceerd op September 26th, 2024
Magda (24) werkt al drie jaar op de hulplijn van Stop it Now. Zij is er voor je als je kijkt naar misbruikbeelden, of als je je zorgen maakt over je gedrag en/of gevoelens richting minderjarigen. Ze luistert naar je en denkt met je mee bij je hulpvraag.
Dat klopt. Veel mensen hebben schroom en lopen rond met gevoelens van schaamte en angst. Maar bij ons kun je helemaal anoniem je verhaal doen. En hoe je begint maakt niet uit. Een grote groep weet niet waar te beginnen en is emotioneel. Anderen vallen meteen met de deur in huis en gooien alles er in één keer uit. De een wil alleen zijn verhaal kwijt, terwijl de ander antwoorden wil op vragen. Wij willen helpen en gaan zonder oordeel in op de behoefte van de hulpvrager.
Mensen die contact met ons opnemen verdienen het om de juiste hulp te krijgen. Er moet namelijk verandering komen in het strafbare gedrag. Dat gedrag veroordelen wij, maar de persoon niet. Op het moment dat het gedrag stopt, zijn er geen slachtoffers meer. Een telefoontje naar ons is een eerste aanzet tot verandering in het gedrag en het stoppen hiervan.
Wij willen eerst de situatie helder krijgen. Hoe lang speelt het al? Weet je omgeving het? Hoe voel je je? Is je gedrag al gestopt? Waarom bel je nu? Wat zou je willen? Allemaal vragen om het verhaal duidelijk te krijgen, zodat we de hulp erop aan kunnen passen. En als iemand een vraag niet wil beantwoorden, is dat ook prima. We hoeven ook niet alle details te weten om je verder te kunnen helpen.
We bespreken de hulpmogelijkheden en kijken welke vervolgstap bij je past. Als je openstaat voor een behandeling, kun je vooraf een anonieme belafspraak krijgen bij forensische polikliniek de Waag. Ik plan dan een gesprek voor je in, en op het afgesproken tijdstip bel je met de behandelaar. Dit is anoniem, vertrouwelijk en gratis. Je kunt tijdens het gesprek al je vragen stellen en eventuele twijfels over een behandeling bespreken. Het is daarna helemaal aan jou of je een behandeling wil starten.
Wat we ook kunnen doen is wijzen op de zelfhulpmodule Stoppen is Mogelijk. Dit kun je in je eentje op een door jou zelf gekozen moment doorlopen. In verschillende stappen krijg je handvatten hoe je kunt stoppen met het kijken naar misbruikbeelden.
Als je contact wil met een psycholoog, seksuoloog of andere hulpverlener die gespecialiseerd is op dit thema, hebben we een lijst met mensen die je -net als wij- niet veroordelen op je gedrag. En je kunt aangeven in welke regio de specialist moet zitten.
Als we de hulpmogelijkheden hebben besproken, kun je hier over nadenken en later op terugkomen.
Wij proberen met een afspraak af te sluiten. Bijvoorbeeld: nadenken over hulpopties, praten met een behandelaar, een afspraak inplannen met de Waag of een specialist, of het gesprek in laten werken en terugbellen als je het nodig hebt.
Meestal meer dan een uur. Je mag zo vaak contact met ons opnemen als je wilt. Het gebeurt ook vaak dat mensen terugbellen. Sommigen bellen wekelijks. Mensen vinden het wel fijn steun te hebben. Iedereen krijgt een anoniem dossiernummer. Als je nog een keer belt/chat hoef je alleen je dossiernummer te zeggen en niet weer heel je verhaal opnieuw te doen bij één van onze hulplijnmedewerkers.
Een gesprek met een naaste verloopt eigenlijk hetzelfde; de situatie in kaart brengen, de behoefte helder krijgen en het bespreken van hulp. Bij naasten willen mensen vaak hun verhaal delen en is het vooral luisteren. Ze zijn blij dat ze hun verhaal eindelijk met iemand kunnen bespreken.
Er is een lotgenotengroep, bedoeld voor (ex-)partners, ouders, familie en andere naasten van iemand die seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond richting minderjarigen. Het doel van de lotgenotengroep is om steun en informatie te bieden, risicosignalen te leren herkennen en ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Er is ook een naastenforum. Dit is een plek waar mensen elkaar kunnen steunen die in een soortgelijke situatie zitten, door het anoniem delen van ervaringen.
We hebben ook de zelfhulpmodule Stoppen is Mogelijk voor naasten. Deze modules helpen naasten met de moeilijke situatie waarin zij zitten. Het geeft ze inzichten en handvatten.
Als iemand zich gehoord en geholpen voelt. En aangeeft opluchting te voelen en zich beter voelt. Als iemand zegt: “Ondanks alle ellende, was dit even fijn, een lichtpuntje.”