Bel ons anoniem & gratis

Exit app

Verlaat de website direct.

De angst om pedofiel te zijn: POCD

Gepubliceerd op October 18th, 2023

Sommige mensen hebben de angst om pedofiel te zijn, terwijl ze dat niet zijn. Deze obsessieve compulsieve stoornis (OCD) kenmerkt zich door dwanggedachten (obsessies) die angst veroorzaken, en compulsieve handelingen om deze angst te verminderen. Pedofilie-OCD (POCD) is een variant van OCD en wordt verward met het hebben van de seksuele voorkeur pedofilie. In dit artikel meer informatie over POCD: wat is het precies, hoe herken je het en wat kun je doen als je hiermee te maken krijgt?

Over POCD

Mensen met POCD hebben last van ongewilde, schadelijke of seksuele gedachten over minderjarigen wat kan resulteren in paniek, schaamte en depressie. Mensen met POCD hebben geen enkel verlangen om een minderjarige pijn te doen, maar worden wel gekweld door gedachten waarin ze dit doen. Deze gedachten vinden ze zo afschuwelijk dat ze proberen om minderjarigen volledig te vermijden. Belangrijk is ook dat ze compleet in beslag genomen worden met het bewijzen aan zichzelf dat ze zich niet aangetrokken voelen tot minderjarigen. Vaak durven ze hier ook niet goed over te praten met hun omgeving. Ze zien zichzelf als een slecht persoon of een ‘monster’ omdat ze deze gedachten hebben.

Hoe kun je POCD herkennen?

 • Angst om seksuele gedachten te hebben over een minderjarige
  Mensen met POCD ervaren vaak immense angst, maar ook gevoelens van schuld en schaamte over de gedachten die ze hebben. Er is vaak sprake van ‘mental reviewing’ - herhaaldelijk scenario’s of situaties waarin ze met minderjarigen waren mentaal analyseren voor seksueel ongepaste gedachten of ongepaste acties tijdens hun interacties met minderjarigen. Ook zullen ze piekeren over de vraag of ze wel of niet pedofiel zijn.

 • Angst om in het verleden een minderjarige te hebben misbruikt
  Vaak kijken deze mensen terug of er signalen zijn dat ze in het verleden ongepast gedrag of gedachten hebben vertoond ten aanzien van minderjarigen. Bijvoorbeeld: toen ze 15 jaar waren vonden ze een 13-jarige aantrekkelijk.

 • Angst om opgewonden te raken in de buurt van een minderjarige
  Mensen met POCD zullen bijvoorbeeld herhaaldelijk hun lichaam checken of er tekenen zijn van opwinding. Bijv. het checken of ze een erectie hebben als ze een minderjarige zien, of zichzelf steeds afvragen of ze een minderjarige aantrekkelijk vinden. Elke fysieke sensatie in de genitaliën als er minderjarigen in de buurt zijn of tijdens een obsessieve gedachte, kan geïnterpreteerd worden als teken van seksuele aantrekking. Deze overdreven aandacht op de genitale regio kan ervoor zorgen dat er vage sensaties worden waargenomen, wat de overtuiging en angst weer versterkt.

 • Zoeken naar geruststelling
  Veel mensen met POCD gaan op zoek naar geruststelling om de angst te verlagen. Ze vragen bijvoorbeeld aan naasten of ze wel of niet pedofiel zijn en of ze zich seksueel ongepast hebben gedragen naar een minderjarige. Ook bij Stop it Now bellen er mensen met POCD die op zoek zijn naar bevestiging dat ze wel/niet pedofiel zijn.

 • Vermijden
  Vaak vermijden deze mensen contact met minderjarigen, situaties waarin ze in contact kunnen komen met minderjarigen of plekken waar minderjarigen kunnen zijn, zoals parken of dierentuinen. Ook kan het zijn dat een ouder zijn kind niet meer durft te helpen met aankleden of in bad durft te doen.

Belangrijk verschil POCD-pedofilie

Er is een groot verschil tussen POCD en het daadwerkelijk hebben van een seksuele voorkeur voor minderjarigen. Mensen met de seksuele voorkeur pedofilie zullen hun gedachten over het algemeen als prettig ervaren, maar ervaren stress door het stigma in de maatschappij of ze vinden het moeilijk om hun gevoelens te accepteren. Mensen met POCD ervaren veel stress ten aanzien van de gedachten die ze hebben. Angst staat erg op de voorgrond: extreme angst voor de gedachten en mogelijk lichamelijke sensaties. Er is veel vermijdingsgedrag. De compulsies (zoals mental reviewing) zijn een manier om de angst (tijdelijk) te doen afnemen.

Wat als je bij jezelf herkent dat je POCD hebt?

Het is begrijpelijk om op zoek te gaan naar geruststelling als je deze angst hebt. Echter, geruststelling werkt vaak maar voor korte duur en kan op de lange termijn de dwanggedachten juist versterken. Wel is het goed om over deze gevoelens en gedachten te praten, met de huisarts, iemand in je omgeving of met Stop it Now. Het opzoeken van informatie over (P)OCD en hier met anderen over praten kan helpen om meer inzicht te krijgen in deze gedachten en een eerste stap zijn naar hulp. Er zijn goede behandelingen voor OCD. Je kan kijken op www.ocdnet.nl waar je meer informatie kunt vinden over OCD en ook een lijst met behandelcentra met expertise op het gebied van OCD.

Exit app